Happy Tej

OGYÉI

Iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program, iskolatej program

Az európai uniós társfinanszírozású, az EU legtöbb tagállamában működő iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program, valamint az iskolatej program (mely lehetőséget teremt az óvodák bevonására is) egyik legfőbb célkitűzése, hogy tartósan növelje a gyermekek táplálkozásában a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek arányát, ösztönözve őket az egészséges étkezési szokások kialakítására és hosszú távú fenntartására, hozzájárulva ezzel a túlsúly és elhízás visszaszorításához. 


Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program megvalósulását a 15/2021. (III. 31.) AM rendelet, az iskolatej programot a 19/2021. (V. 5.) AM rendelet szabályozza. A programokban részt vevő intézményekben hetente több alkalommal kerül sor zöldségek, gyümölcsök, illetve tej, tejtermékek kiosztására. 


Az OGYÉI szerepe az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programban és az iskolatej programban 
A rendeletek a két program promóciós-, vagy kísérőintézkedéseire vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat. Az iskolatej program esetén a szállítóra vonatkozó promóciós intézkedések egyik lehetséges változata a tej-, tejtermék, valamint az egészséges életmód ösztönzését szolgáló tájékoztató anyagok, oktatási segédanyagok biztosítása. Míg az iskolagyümölcs és -zöldségprogram esetén a kísérőintézkedés a kóstoltatás, melynek során a beszállító gyermekeknek készült ajándék munkafüzet kiosztását vállalhatja. A két rendelet értelmében az említett anyagok (tájékoztató anyagok, oktatási segédanyagok és munkafüzetek) tartalmának összhangban kell lennie az OGYÉI által, az egészséges táplálkozásra vonatkozóan közzétett ajánlásokkal.

Az OGYÉI 2022-ben olyan, a gyermekek számára szóló plakátokat, tájékoztató anyagokat is készített, melyek kifejezetten a gyümölcsök és zöldségek, valamint a tej és tejtermékek fogyasztásával kapcsolatos ismeretek terjesztését, továbbá ezen élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítését célozzák. 
Az OGYÉI vonatkozó táplálkozási ajánlásai

Miért fogyassz tejet, tejtermékeket? Naponta többször igyál tejet, mert rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz! A tej Mi fán terem? Válaszd a szezonálist, válaszd a hazait!


A zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek szerepe az egészséges táplálkozásban
A táplálkozási ajánlások a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes értékű gabonafélékben gazdag, és emellett az alacsonyabb telített zsír-, szabad cukor- és sótartalmú étrend követését javasolják. Továbbá a legtöbb nemzetközi táplálkozási ajánlás, ahogy a magyarországi (OKOSTÁNYÉR®) is, nélkülözhetetlen elemének tekinti a tejet és tejtermékeket is. Ennek oka, hogy ezen élelmiszercsoport teljes értékű fehérjéket, számos vitamint (pl. B1-, B12-, D-vitamin), valamint olyan ásványi anyagokat (pl. kalcium, foszfor, magnézium) tartalmaz, melyek hozzájárulnak az egészséges csontozat és fogazat kialakulásához. 


További információk a gyermekek egészséges táplálkozásáról: 

  • az OGYÉI egészséges táplálkozásról, közétkeztetésről, táplálkozási felmérésekről szóló információs weboldalán: https://merokanal.hu/egeszsegorzoiskola/kiadvany 
  • a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által készített OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlás egy, az egészséges lakosságnak szánt útmutató, amely a gyerekekre vonatkozóan is megfogalmazza az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit: https://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/

Forrás: https://ogyei.gov.hu/iskolagyumolcs__es_iskolazoldseg_program_iskolatej_program

2022/2023

Fenntartóknak

Jelenleg 54.000 gyermeknek közel 300 iskolában biztosítjuk a programban való részvételt országszerte

Tovább

Iskoláknak

Cégünk, az iskolák támogatásának érdekében, a következő szolgáltatásokat biztosítja

Tovább

Gyakori kérdések

A rendeléseket, illetve rendelésmódosításokat milyen módon, és meddig adhatom le?

Tovább
Tel.: +36 (70) / 333-29-92, +36 (20) / 279-11-44 | Email: happytejtermek@gmail.com | © Happy Tejtermék Kft. 2012 - 2024